Sjökullens Rökis


Sjökullens version av den tyska klassikern Rauch bier. En
vattendelare till ölstil... som i vår version har givits en relativt moderat rökton som tillsammans med en lite mörkare malnota resulterat i ett litet guldkorn. Om vi får säga det själva!


Just one more Barley.....


En riktig tungviktare, men en styrka på inte mindre än 15% överträffar den det mesta i ölvärlden. Samma maltnota som Barley-Time men maxad till det yttersta.


Som sagt... en tungviktare i den högre skolan! Frågan är bara om du vågar testa...?!

Bästa Bittern


En klassisk ölstil som namnet till trots inte alls är särskilt
bitter. Namnet Bästa bittern anspelar på Best bitter som är beteckningen på den lite starkare varianten av Bitter. En spännande och väldigt tillgänglig och balanserad ölstil som borde vara en riktig storsäljare! Har du råkat missat den så passa på att upptäcka denna pärla! Fantastisk både som mat- och sällskapsdryck. En favoritstil bland bryggarna!

Dubbel-Bock


DubbelBock är en av de klassiska tyska öltyperna.
Fint bärnstensfärgad öl där malten får spela förstafiolen. Vår bryggvision var att via karamellmalter skapa den lite sötare smakprofilen utan att den på något sätt ska framstå som kladdig. Vi är riktigt nöjda med resultatet!

Barley Time


Synnerligen välsmakande, kraftfull bärnstensfärgad ale på 13%.
Härligt fyllig maltig fruktighet. En öl man gärna tar både en och två av! Men
med tanke på alkoholhalten bör man förmodligen hålla sig till en....
The Hopy Grail, IPABreaking news! Den heliga gralen för humleälskare har hittats på Sjökullens brygghus. Ett humlemonster inlindad i en ljus, len och mjuk maltkostym med massiva inslag av mältad och omältad havre och vete. Dubbel torrhumling med Mosaic och Idaho 7 bidrar till en komplex smak- och doftprofil med toner av mango, persika, grapefrukt och citrus i en förförisk kombination. Holy Hops!Lyckoruset, IPA & DIPA


En humledominerad haze-IPA där Mosaic, Idaho7 och Citra bidrar till komplexiteten.  Ljus maltnota men inslag av havre och vete ger en mjuk och fyllig munnkänsla. En riktigt lyckad varaint om vi får säga det själva! Finns också som DIPA med extra allt! Lystrar då till namnet Lyckoruset Deluxe!


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg och på 33cl flaska).


Pang Pilsner

Underjäst öl är relativt nytt för Sjökullens och det tog ett antal försök innan vi hamnade där vi ville. Men med Pang Pilsner fick vi fram en modern pils med relativt  hög beska och lite citrustoner från nya världens humle. Inte alls dum!


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg och på 33cl flaska.


Hoptimera ,DIPA

En nyutvecklad DIPA med en aning mörkare maltnota som passar bra när vi nu går mot kallare årstider. Rejäla inslag av omältad havre och vete samt karamellmalt, tillsammans med hutlösa mängder av humlesorterna Mosaic, Citra och Nelson sätter tonen. En öl man gärna tar både en och två av! Men med en alkoholhalt på 7,5 % borde man kanske hålla sig till en….


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg och på 33cl flaska.


Hinkabilly Pils

En verklig törstsläckare i tjeckisk stil med riktigt hög hinkabillitet. Väl balanserad beska och viss restsötma gör den till en trevlig bekantskap. Med en alkoholhalt på endast 4.5% är den betydligt mer förlåtande än  sina överjästa ale-kusiner. Nobel humle givetvis!


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg och på 33cl flaska.


One Love, DIPA

En variant på vår tidigare favorit One Love IPA. Storebror DIPA har samma maltnota och humle, men med betydligt mer tryck. Kort sagt: samma magiska smakupplevelse, men med extra allt!


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg och på 33cl flaska.


Swing it, IPA

En nyutvecklad IPA där en rejäl dos havremalt bidrar till munkänslan. Humlemängden är som alltid väl tilltagen och till största delen tillsatt efter kokslut och som torrhumle. Trots att jästsorten i normalfallet ger en relativt klar öl bidrar tekniken till en viss haze. En väl avvägd kombination av humle från USA (Mosaic) och Nya Zeeland (Nelson sauvignon) bidrar till denna härliga smakexplosion.


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg och på 33cl flaska.


Strong Ale, 

En synnerligen välsmakande, kraftfull bärnstensfärgad ale. Stilmässigt påminner den om den klassiska brittiska Strong ale-traditionen, varifrån den också lånat sitt namn. Den har en härligt fyllig fruktighet som gjort den till en favorit bland bryggarna. En riktigt lyckad variant som nog är här för att stanna!


I produktion, finns på 33 cl flaska.

No vegan, NEIPA


No Vegan, är en nyutvecklad NEIPA där havremalt tillsammans med laktos bidrar till en den fantastiska munkänslan. Humlemängden är till och med större än i IPA:n men i denna stil tillsätts allt direkt efter kokslut och som torrhumle, vilket ger en fruktig öl med lite lägre beska. Humlesorterna Mosaic och Citra bidrar till denna härliga smakexplosion. 


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg, flaska 33cl.


Vintervärmare, NWB


Vår mest nyskapande öl! NWB står för New World Bitter och är en unik produkt som utvecklats av oss på Sjökullens. Jästen är en klassisk bitterjäst av engelsk typ. Men där slutar likheterna med traditionell Bitter då maltnotan innehåller inslag av både havre och vete. Humle har vi hämtat från nya världen. Ölen klassar vi fortfarande som en  Bitter men en fräschare och fruktigare variant. Perfekt att hålla värmen med i vinter! 

Finns i en uppdaterad version under namnet Strong Ale.


Troll-1 IPA


Troll-1 IPA bygger på en modifierad Trollyhops-maltnota  där karamellmalter fått ta mer plats, vilket resulterat i en karakatärfast IPA som drar mot det mer klassiska hållet. De helt sinnesjuka mängderna humle i form av Mosaic dominerar smakbilden. Gott!


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg.


One Love IPA


Bygger på samma maltnota som Toll-1, men där vi istället använt en jäst med mer fruktiga estarar och tydligare haze

Även här har Mosaic fått fritt spelutrymme, men där torrhumling adderats vid två olika tidpunkter under jäsprocessen vilket lockat fram andra smaker och dofter från humlen. 


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg.


Trollyhops

Under Coronapandemin har vi arbetat fram en ny maltprofil med fokus på ljus humlearomatisk IPA med  olika grader av haze. Trollyhops  och Trollpex bygger båda på denna maltnota men där vi använt olika jästsorter. Till Trollyhops, en mer NEIPA-aktig jäst, vilket ger en något mer smakrik IPA med mer haze. Humlesorterna varieras men innehåller ofta favoriter som Mosaic, Cittra, Idaho7 och Nelson. Alkoholhalt varieras mellan batcherna, från 5,5 till 7% 

-

I produktion, finns på 30 liters KeyKeg, flaska 33 cl.

Trollyhops Dipa


Dipa-varianten av Trollyhops grundas på samma ljusa maltnota och jäst som IPAn, men där den redan massiva humleprofilen skruvats upp ytterligare och där torrhumlingen sätts i fokus med inte mindre än tre givor. Resultatet -om vi får säga det själva-  är sagolikt...

Alkoholhalt 8 - 8,5%


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg.


Trollpex

Trollpex – är en ljus lite lättare IPA med hög hinkabilitet. Här används en mer klassisk IPA-jäst vilket ger ett mindre påtagligt haze.  Självfallet öser vi på med samma sinnsesjuka mängder humle även i denna bryggd. 

Alkoholhalt varieras mellan batcherna, från 5,4 till 7%


I produktion, finns på 30 liters KeyKeg. 

Twist and Stout

Twist and stout, - en synnerligen välsmakande, kraftfull, torr och inte allt för söt Russian Imperial Stout. Denna finns i tre olika varianter:

  • Originalet med toner av ekfat på 10%
  • Rom edition, med smak av rom och ekfat, på 10 %
  • Bourbon edition: med en hint av bourbon och ekfat, på 8,1%


I produktion, finns på 20 liters KeyKeg &  25cl flaska


First Brew


First brew, är precis som det låter - den första komersiella batchen för Sjökullens.  Självfallet en humlestinn IPA.  En smått kaosartad bryggdag, där tre bryggare - utan större framgång- försökte komma underfund med det nya bryggverket , resulterade i en synnerligen kraftfull och god IPA med toner av citrus, stenfrukt och guava. Nybörjartur på nya systemet...

Ej i produktion för tillfället.


First Brew IPA

First Brew IPA, Batch #2 innehåller samma ingidienser som Batch #1 (kornmakt, vete, havre, humle, jäst) men bryggtekniken skiljer sig åt. Både mäsk- och jästemperatur har hållits något lägre, vilket dels abstraherat andra sockerarter ur mäsken och dels tillåtit andra estrar från jäsprocessen att bidra till smaken. Ölen har samma karaktäristiska beska som Batch 1, men där smak och doft nu drar mer åt citrus och tropiska toner.

Ej i produktion för tillfället.


Brygghusets IPA


Brygghustes IPA är en lättare IPA med hög hinkabilitet. Alkoholmässigt är siktet inställt på vad många ser som sweetspot för IPA, 6,5%. Sedvanlig beska och med subtila toner av citrus. 

Ej i produktion för tillfället.