Om oss

Som många andra bryggare lärde vi oss hantverket via hembryggning och det tog närmare ett decennium av djupdykningar i brygglitteratur och olika bryggforum, samt hundratals batcher innan bryggteknik och recept var tillräckligt förfinade för att planerna på ett eget gårdsbryggeri skulle sättas i verket.


Redan från början var fokus främst på humlestinna brygder där ofiltrerad IPA med betydande haze tillhör favoriterna. Även våra Russian imperial stout har funnits med från början, och fram mot hösten lanseras en Bitter som piggats upp med humle från nya världen.


Bryggeriet grundades 2020, men föregicks av nått års intensivt byggande då Johans gamla vedbod byggdes om till bryggeri. Samtidigt försågs ladugårdstaket med drygt 100 m2 solceller, så vi kan "brygga grönt". Sjökullens är således ett hantverksbryggeri i trippel mening där själva brygghuset såväl som bryggeriutrustningen har designats och byggts ihop från grunden. Det behöver väl knappast nämnas att även själva ölen görs från grunden. Genuin kvalitet utan genvägar.


Vårt första bryggverk var ett 200 liters RIMS-system, byggt på två rostfria kärl från ett nedlagt bageri i Götene, vilket vi ganska omgående växte ur. Det nuvarande bryggverket är på 400 liter och både brygg- och jästankar består nu av modifierade mjölktankar. De inbyggda kylslingorna används både till att hålla en exakt mäsktemperatur och en kontrollerad fermenteringsprocess, vilket är avgörande för att kunna hålla en konsistent hög kvalitet på ölen.


Det finns flera anledningar till att Sjökullens i dagsläget endast går att avnjuta på några utvalda restauranger i Trollhättan. Dels vill vi gärna understödja den lokala pub- och restaurangkulturen, där vårt öl kan bidra med en unik upplevelse som inte går att få någon annan stans. Dels är extremt humlestinna öl synnerligen känsliga för oxidering, varför servering från fat är att föredra, när kvaliteten sätts i första rummet. Andra ölstilar är mindre känsliga och en Russian imperial stout kan till och med må gott av en oxiderad ton, varför vi erbjuder dessa både på fat och flaska.Bryggare

Johan, Andreas & Mattias

Kul med lokaltidningen på besök i bryggeriet

Inledningsvis var det ofta mer bygg än brygg...